Coming Out Week

Brian Haakmeester

Brian Haakmeester hijst als voorzitter van de Almelose onderwatersportvereniging OWSV Galathea tijdens de Coming Out Week de regenboogvlag. Ook dragen de instructeurs een regenboogband als teken van solidariteit naar de LHBTI+-gemeenschap. Want, zo zegt Brian: “Wij zijn een vereniging waar iedereen welkom is, ongeacht geaardheid, seksualiteit, kleur of wat dan ook.Iedereen heeft behoefte aan sport, dan is het heel frustrerend als je niet welkom bent.”

Hand in hand

Brian weet waar hij het over heeft. Inmiddels is hij één jaar voorzitter, de club waar hij ook uit de kast kwam. “Daar had niemand problemen mee. Sterker nog, door mijn verhaal stelden andere leden zich ook meer open.” 

Echter, niet overal is hij zo open over zijn geaardheid. “Ik loop niet met mijn vriend hand in hand door de stad, ik geef hem in het openbaar ook geen kus. Dat wat een heterostel wel kan, dat kunnen wij niet. Dat heeft te maken met een stukje angst. De media bericht de laatste tijd veel over homoseksuelen die op straat in elkaar worden geslagen, dat zet je wel aan het denken. We doen in Nederland wel of we heel tolerant zijn, maar we zijn er nog lang niet.”

“In Nederland doen we of we heel tolerant zijn, maar we zijn er nog lang niet

Iedereen is welkom

Brian is van jongs af aan al in het water te vinden. Na vele jaren reddend zwemmen, werd hij vijf jaar geleden lid van OWSV Galathea. “Duiken is iets speciaals, want onder water is er totale rust. Geen verkeer wat je hoort suizen, geen geschreeuw van kinderen op straat, geen lawaai van de drukte uit de stad. Het leven onder water gaat zijn eigen gangetje, je kunt er de drukte van het alledaagse leven vermijden.”

Naast de rust van de sport, biedt OWSV Galathea ook veel activiteit. Brian omschrijft zijn sportvereniging als een club die de deuren voor iedereen opent. “We proberen iedereen, ook niet-leden, bij onze vereniging te betrekken. Ook willen we bij zoveel mogelijk evenementen ons steentje bijdragen. Denk aan Halloween, de Havendagen, de intocht van Sinterklaas en de Yo Man Race (voorheen de Strongman Run, red.)… Bij dat soort evenementen willen wij een stukje veiligheid voor de regio waarborgen. Ook is het voor ons een stukje promotie, om te laten zien dat we een betrokken vereniging zijn. Met veel extra activiteiten onderscheiden we ons van andere onderwatersportverenigingen. Denk aan onze Elfplassenduik, waarbij we elke eerste zondag van de maand ergens in een duikplas in Nederland te water gaan. Bij elke plas krijg je een nieuwe stempel, net zoals bij de Elfstedentocht. Dit soort activiteiten heeft zelfs mensen die jaren terug hun lidmaatschap hadden opgezegd, doen overtuigen weer lid te worden.” 

Doe je verhaal

Brian sluit af met een mooie boodschap aan sporters die nog in de kast zitten. “Ik weet uit eigen ervaring dat als je in de kast zit, je een behoorlijke last met je meedraagt. Elke vorm van discussie over relaties of liefdes wil je dan het liefste uit de weg gaan. Dat is zonde. Ik zou daarom tegen al deze sporters willen zeggen: blijf niet zitten met je verhaal. Neem iemand in vertrouwen.”

Coming Out Week

Sportbedrijf Almelo roept de week van 5 t/m 11 oktober uit tot de Coming Out Week, met als thema ‘A’j oezelf moar bint’. Een week lang zijn er activiteiten om zo aandacht te vragen voor LHBTI+’ers in de sport.
Vragen over de Coming Out Week? Neem dan contact op met Kim de Wild.

Kim de Wild

Medewerker Verenigingsondersteuning & Actief Betrokken Club

k.dewild@sportbedrijfalmelo.nl