Coming Out Week

11 t/m 17 oktober 2021

Coming Out Week

Wij roepen de week van 11 oktober t/m 17 oktober 2021 uit tot Coming Out Week! Het doel van deze campagne is om het thema LHBTI+ in de Almelose sport bespreekbaar te maken. Bij welke activiteiten sluit jij aan?

A’j oezelf moar bint

Op maandag 11 oktober 2021 is het Coming Out Day. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor LHBTI+’ers. Want dat uit de kast komen – de coming out – is nog steeds niet voor iedereen even makkelijk. Zeker in een sportcontext, waarin nog veelvuldig met ‘gay’ en ‘homo’ wordt gevloekt en gescholden, verdient dit thema aandacht. Net als in 2020 roepen wij de week van 11 oktober t/m 17 oktober uit tot Coming Out Week, met als slogan ‘A’j oezelf moar bint’.

Activiteiten

Tijdens de Coming Out Week vinden er verschillende activiteiten plaats met als doel om het thema LHBTI+ in de sport zichtbaar en bespreekbaar te maken. Van een trainersbijeenkomst tot een kleedkamerworkshop, van het hijsen van de regenboogvlag tot een stoepkrijtmiddag. Iedereen is welkom om aan te sluiten.

 • Maandag 11 oktober 2021 |  Regenboogvlag hijsen & ontsteken van de regenboogverlichting IISPA
  Voor sportverenigingen is de Coming Out Week een mooi moment om duidelijk te laten zien dat zij open staan voor iedereen, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit. Daarom willen we met zoveel mogelijk Almelose, Aadorpse en Bornerbroekse sportverenigingen een collectief statement maken door de hele week de regenboogvlag op de vereniging te laten wapperen (of in de sporthal te hangen).

  Verenigingen die interesse hebben in een gratis regenboogvlag kunnen contact opnemen met Petra Bruggeman (zie rechterzijde van deze pagina voor de contactgegevens). Dan kunnen de verenigingen de vlag binnenkort ophalen bij de IISPA. Hierbij geldt: op = op!

 • Maandag 11 oktober 2021 |  ‘Verregenbogen’ logo’s
  Deelnemende sportverenigingen passen op maandag 11 oktober 2021 hun logo op Social media aan naar een variant in regenboogkleuren.

  Wil jij je clublogo in regenboogkleuren? Neem dan contact op met Petra Bruggeman (zie rechterzijde van deze pagina voor de contactgegevens)

 • 8, 12 en 14 oktober 2021 |  Workshop John Blankenstein Foundation

  De John Blankenstein Foundation, die zich inzet voor LHBTI+’ers in de Nederlandse sport, verzorgt tijdens de Coming Out Week verschillende workshops voor sportbesturen, sportteams en sportklassen. Tijdens deze workshop wordt gekeken hoe veilig de verenigingen, teams en klassen daadwerkelijk zijn: durft iedereen alles te zeggen? Het doel is om meer begrip in de groepen te realiseren.

  Dit jaar zullen de vrijwilligers in gesprek gaan met de jeugd van de volgende verenigingen: OWSV Galathea, Uitsmijters en AAV Sisu. Heeft jouw vereniging ook interesse in een dergelijke (gratis) workshop? Neem dan contact met ons op.

 • 13 oktober 2021 |  Stoepkrijtmiddag

  Speelgoedbank Almelo organiseert een stoepkrijtmiddag, met als doel om de Grotestraat te fleuren met zoveel mogelijk regenbogen. Wie komt er meekleuren tussen 15:00 en 17:00 uur?

 • Zaterdag 16 & zondag 17 oktober 2021 |  Regenboogband dragen
  In het weekend van 16 en 17 oktober dragen aanvoerders van sportend Almelo de regenboogband.

  Heeft jouw vereniging interesse in gratis aanvoerderbanden? Neem dan contact op met Petra Bruggeman (zie rechterzijde van deze pagina voor de contactgegevens). Dan kunnen de verenigingen de banden eind september 2021 ophalen bij de IISPA. Ook individuele sporters kunnen een gratis regenboogband aanvragen. Hierbij geldt: op = op!

Deelnemende (sport)organisaties

De volgende organisaties deden in 2020 mee aan één of meerdere activiteiten in de Coming Out Week:

PH Almelo, ASV’57, RKSV Bornerbroek, CVV Oranje Nassau, DRC, CKV Achilles, Uitsmijters, Tennisvereniging Bornerbroek, ATV De Molenhoek, ATV Luctor et Emergo, OWSV Galathea, ODIN’92, SISU, Judo Almelo, SV Ledo, De Veene, VC Aastad, Avedan, AVC Luctor et Emergo, Achilles W.I.L., Het Sportpark, LOOT-school Het Noordik, EHBO vereniging Almelo en Speelgoedbank Almelo.

Coming Out Week in beeld

In 2020 organiseerden wij voor het eerst de Coming Out Week, met succes! Kijk hier naar de aftermovie van 2020 om een beeld te krijgen van de campagne van vorig jaar.

Petra Bruggeman

Verenigingsondersteuning & Actief Betrokken Club

p.bruggeman@sportbedrijfalmelo.nl
0546 711913

Meer informatie?

Wil je meer weten over de Coming Out Week? Neem dan contact op met Petra Bruggeman, of vul het onderstaande contactformulier in.

“Door mijn verhaal stelden andere leden zich ook meer open”

Brian Haakmeester, voorzitter van de Almelose onderwatersportvereniging OWSV Galathea, is aan het woord. In 2020 waren zij één van vele verenigingen die deelnamen aan de Coming Out Week. Benieuwd naar zijn verhaal? Klik hier!

“Draag uit dat je daadwerkelijk open staat voor iedereen en maak als club zichtbaar dat iedereen welkom is.”

Casper Boom, vrijwilliger bij de John Blankenstein Foundation vertelt Petra wat het belang de Coming Out Week is. Door samen 3 stellingen te bespreken en de kleedkamerworkshops te bespreken wil hij verenigingen inspireren om de deuren zichtbaar voor iedereen te openen. Klik hier voor de podcast!