Wandel je fit!

Elke Stap Telt

Elke Stap Telt is een laagdrempelig wandelprogramma: een unieke combinatie van gezond bewegen en gezelligheid!

Elke Stap Telt editie 2020 is door het coronavirus helaas komen te vervallen. Elke Stap Telt wordt opgeschoven naar het voorjaar van 2022.

Editie 2021 verschoven

Hej ’t al heurd? In het voorjaar van 2022 beginnen we opnieuw met Elke Stap Telt. In januari 2022 maken we hier meer over bekend, dus houd deze pagina tegen die tijd goed in de gaten!

Heb jij je opgegeven voor editie 2020?

Geen probleem! Editie 2020 is door het coronavirus komen te vervallen. Jouw inschrijving voor 2020 wordt opgeschoven naar 2022. Je hoeft je voor 2022 dus niet opnieuw op te geven. In januari 2022 nemen we opnieuw contact met je op over praktische zaken, zoals de nieuwe wandeldata en -tijden.

Wil jij je conditie verbeteren en hou je van wandelen?
Dan is Elke Stap Telt echt iets voor jou!

Wat is Elke Stap Telt?

Elke Stap Telt is een laagdrempelig wandelprogramma voor volwassenen die gericht aan hun conditie willen werken. Het programma richt zich vooral op niet-actieve en minder actieve volwassenen, maar dankzij de verschillende instapniveaus en de persoonlijke opbouwplannen is het programma voor iedereen geschikt.

Het totale programma duurt 12 weken, waarbij de deelnemers aan de hand van een persoonlijk wandelschema en stappenteller of stappentellerapp gestimuleerd worden om meerdere keren per week te gaan wandelen. Het persoonlijke wandelschema toont hoeveel stappen de deelnemers zelfstandig per dag extra moeten zetten. Dat zijn dus stappen die buiten het reguliere wandelpatroon vallen: wandelingen naar de supermarkt en dergelijke tellen dus niet mee. Waarom? Omdat het programma draait om het opbouwen van de conditie, dat doe je door dagelijks extra stappen te zetten.

Naast deze individuele wandelingen organiseren we ook 2x per week gezamenlijke wandelingen. Dit ervaren veel deelnemers als heel gezellig en als een goede stok achter de deur. Deze gezamenlijke wandelingen staan onder leiding van enthousiaste wandelmoatjes. Na afloop van deze wandelingen nuttigen de deelnemers en wandelmoatjes samen een kopje koffie of thee.

Het project is wetenschappelijk getoetst en een bewezen effectieve beweeginterventie.

Elke Stap Telt biedt…

 • een wandeltest om het instapniveau te bepalen
 • individueel wandelen met stappenteller en opbouwplan
 • in de maanden maart, april en mei 12 weken lang minimaal 1x per week samen wandelen
 • gezamenlijke wandelingen eindigen met een gezellig kopje koffie
 • een fysiotherapeut die bij het project betrokken is
 • deelname aan het gehele project kost slechts 25 euro!

Waar vindt Elke Stap Telt plaats?

Elke Stap Telt kent in 2021 maar liefst vijf locaties in de gemeente Almelo, namelijk:

Wijk/plaatsStarttijdLocatie
Aadorpmaandag 10:00 uurATV De Molenhoek / ASV’57
dinsdag 19:00 uurATV De Molenhoek / ASV’57
Bornerbroekmaandag 19:00 uurHet Brookshoes
woensdag 19:00 uurHet Brookshoes
Windmolenbroekmaandag 19:00 uurCKV Achilles
donderdag 10:00 uurCKV Achilles
Sluitersvelddinsdag 13:00 uurHet Sportpark
donderdag 19:00 uurHet Sportpark
Centrummaandag 10:00 uurMedisch Centrum De Kolk
woensdag 19:00 uurMedisch Centrum De Kolk

Je kunt je opgeven voor één van de vijf locaties. Mocht je af en toe met een andere locatie mee willen wandelen, omdat die tijden je dan beter uitkomen: dat is geen probleem.

Wanneer vindt Elke Stap Telt plaats?

Het gehele programma duurt 12 weken en loopt van begin maart tot eind mei 2022. De exacte startdata en wandeltijden worden in junuari 2022 bekend gemaakt. Houd daarvoor deze website in de gaten.

De editie van 2020 is vanwege het coronavirus komen te vervallen. Zie hier een impressie van de editie van 2019.

Hoe ziet het programma eruit?

Het gehele programma duurt 12 weken en loopt van eind september tot medio december 2021:

 • Week 1 (begin maart)
  Allereerst neemt de fysiotherapeut bij elke deelnemer een wandeltest af. Aan de hand van de uitkomst van deze test schrijft de fysiotherapeut een persoonlijk opbouwplan voor elke deelnemer.
 • Week 2 – 11 (maart, april en mei)
  De deelnemers gaan aan de slag met het opbouwplan. Met behulp van een stappenteller kunnen zij in hun eigen tijd nauwkeurig aan hun conditie werken. Bovendien komen de deelnemers minimaal 1x per week samen. Zij delen hun wandelervaringen van de afgelopen week onder het genot van een kop koffie of thee en maken onder begeleiding van de wandelmoatjes een wandeling.
 • Week 12 (mei)
  Elke Stap Telt wordt afgesloten met dezelfde wandeltest als waar mee is gestart, om zo te kunnen vaststellen in welke mate de conditie van de deelnemers is verbeterd.
 • Week 13 (mei)
  Als afsluiting van het project wordt een feestelijke avond georganiseerd, waarbij alle wandelgroepen van de vijf locaties bijeen komen. Na een gezamenlijke wandeling proosten we met z’n allen op een geslaagde editie van Elke Stap Telt en blikken we terug op de afgelopen wandelperiode. Ook zal dan het vervolg worden gepresenteerd, want na Elke Stap Telt zijn er meer dan voldoende mogelijkheden om wekelijks gezamenlijk te blijven wandelen!

Bonus voor Aadorp en Bornerbroek

Dankzij een subsidie van de landelijke overheid kunnen Aadorp en Bornerbroek op enkele extra’s rekenen. In deze dorpen worden tijdens Elke Stap Telt ook verschillende interactieve wandelingen met aandacht voor de natuur georganiseerd. Ook mogen deelnemers gratis meedoen aan de Wandel4daagse van Aadorp of de Avond2daagse van Bornerbroek. Tot slot bedraagt het inschrijfgeld van Elke Stap Telt in Aadorp en Bornerbroek geen 25 euro, maar 7,50 euro.

Heb je vragen over Elke Stap Telt? Neem dan contact op met Kim de Wild.

Kim de Wild

Verenigingsondersteuning & Actief Betrokken Club

wandelen@sportbedrijfalmelo.nl

0546-711913

Interesse?

Met meer dan 120 deelnemers en 10 wandelmoaten was Elke Stap Telt 2019 een groot succes. In 2020 en 2021 is het programma door het coronavirus komen te vervallen, maar in 2022 gaat het project weer van start!

Heb jij interesse om deel te nemen? Kom dan naar één van de informatieavonden, dat is de aftrap van het wandelprogramma. Tijdens deze avond word je op de hoogte gebracht van de wandelingen en de werkwijze. De data en tijden van deze informatieavonden worden in februari 2022 op deze website bekend gemaakt.

Heb jij jouw keus al gemaakt en wil je graag deelnemen? Vul dan onderstaand formulier in. Dan krijg je in februari 2022 een uitnodiging voor de informatieavond van de betreffende locatie, dat is de aftrap van het wandelprogramma.


  AadorpBornerbroekWindmolenbroekSluitersveldCentrum


  JaNee

  Belangrijke informatie

  WAAR Elke Stap Telt wordt in vijf Almelose wijken georganiseerd: Aadorp, Bornerbroek, Windmolenbroek, Sluitersveld en het centrum.
  WANNEER Het programma duurt 12 weken en loopt van begin maart tot eind mei 2022.
  KOSTEN Voor slechts €25 kun je deelnemen aan Elke Stap Telt.

  Wil jij wat betekenen voor Almelo?

  Word dan wandelmoatje! Dit zijn vrijwilligers die wekelijks meewandelen met de deelnemers, de routes uitstippelen en de koffie inschenken. Wil jij wandelmoat worden? Neem dan telefonisch of per mail contact op met Kim de Wild (rechts bovenaan deze pagina staan de contactgegevens).