In the Sportlight

‘Eerst een atleet, dan een specialist’

Wist je dat veel jeugdopleidingen van professionele voetbalclubs hun spelers tegenwoordig ook andere vormen van sport laten beoefenen? Jonge voetballers leren bijvoorbeeld ook de kneepjes van het judovak. Daarnaast wordt er onder andere omstandigheden getraind. Zo voetballen de spelers, ook op zand, asfalt en in de zaal. Soms ruilen ze tijdens een trainingspotje de traditionele voetbal in voor een tennisbal of handbal. Alles om de beste te worden.

Dit principe wordt ook wel breed motorisch opleiden genoemd, met als uitgangspunt ‘eerst een atleet, daarna een specialist.’ Wetenschap toont aan dat je een betere sporter wordt als je veelzijdig beweegt. De vaardigheden en competenties die een sporter leert uit de ene sport, kan hij of zij in een andere context toepassen. Ook lopen breed motorisch opgeleide sporters minder kans op blessures, zijn zij creatiever in hun sport en halen ze meer plezier uit sport en bewegen.

Dit geldt niet alleen voor topsporters. Kinderen die al van jongs af aan bij een lokale sportvereniging zijn aangesloten, ontwikkelen vaak slechts specifieke sportcompetenties. In Almelo willen we ook deze kinderen de voordelen van het veelzijdig bewegen meegeven. 

Zo hebben inmiddels 17 Almelose basisscholen een vakleerkracht van Sportbedrijf Almelo in dienst. Zij verzorgen de gymlessen en bieden naschools aanbod aan, zodat leerlingen ook na het luiden van de bel kunnen bewegen. Onze vakleerkrachten implementeren de principes van het breed motorisch opleiden. Naast het aanbieden van verschillende activiteiten, zorgen zij ook voor variatie in bijvoorbeeld sportmateriaal en ondergrond.

Daarnaast zijn we aan het kijken naar de mogelijkheden om trainers van Almelose sportverenigingen de kans te bieden zich op dit vlak bij te scholen. Op deze wijze creëren we op school, in de wijk en op de vereniging een gevarieerd aanbod waarmee we van onze jeugd betere, gezondere, creatievere en enthousiastere bewegers maken. Dat zijn mooie voornemens voor 2021, toch? Tot volgende maand!

In the Sportlight

Je las zojuist een column uit het Almelo’s Weekblad. Meer weten over ‘In the Sportlight’? Neem dan contact op met Kim de Wild.

Kim de Wild

Medewerker Verenigingsondersteuning & Actief Betrokken Club

k.dewild@sportbedrijfalmelo.nl