In the Sportlight

Twee uur gymles per week

Afgelopen februari, enkele weken voordat we kennismaakten met COVID-19, werd bekend gemaakt dat twee uur gymles per week verplicht wordt gesteld in het primair onderwijs. Een boodschap die door het coronavirus destijds ondersneeuwde, maar waar we zeker nog eens bij stil mogen staan. Scholen waren al verplicht om gymonderwijs te geven, maar het aantal uren wat daarvoor staat was niet vastgelegd. Tot nu!

Een bijzondere wetswijziging, aangezien er voor geen enkel ander vak een urennorm genoemd wordt. De roep om meer aandacht voor de motorische ontwikkeling wordt elk jaar luider. Bijna een kwart van de Nederlandse kinderen scoort onvoldoende op bewegingstesten en ook in Almelo is dat niet veel anders. De verleiding voor kinderen om achter de laptop, telefoon of PlayStation te kruipen is simpelweg te groot. Zij spelen daardoor minder buiten en zijn minder vaak lid van een sportvereniging. Dit leidt tot serieuze achterstanden op motorisch gebied. Ook lopen kinderen die onvoldoende bewegen groter risico op onder meer hart- en vaatziekten en gedragsproblemen.

Extra mooi dus dat er nu actie wordt ondernomen! In Almelo bieden 10 van de 21 basisscholen nog niet de twee wekelijkse gymuren. Zij krijgen drie jaar de tijd om zich aan te passen aan deze nieuwe norm. Dat betekent vooral: meer gymleraren en meer bewegingsruimte zodat we de jonge generatie meer plezier in bewegen kunnen geven. Tot volgende maand!

In the Sportlight

Je las zojuist een column uit het Almelo’s Weekblad. Meer weten over ‘In the Sportlight’? Neem dan contact op met Kim de Wild.

Kim de Wild

Medewerker Verenigingsondersteuning & Actief Betrokken Club

k.dewild@sportbedrijfalmelo.nl