In the Sportlight 22

In the Sportlight

Uitdaging voor sportverenigingen

“De enige constante is verandering.” Dat zei de Griekse filosoof Heraclitus al zo’n 2.500 jaar geleden. Dat blijkt ook in de hedendaagse strijd tegen de coronacrisis niet anders. Inmiddels is door het demissionaire kabinet al het zoveelste laatje met nieuwe maatregelen opengetrokken. De afgelopen anderhalf jaar heeft wat dat betreft veel flexibiliteit van de sport verlangd. Inmiddels zijn er al acht (!) verschillende regels de revue gepasseerd in de loop der tijd. Zo hebben we al een totale sluiting van de sport (exclusief de topsport) meegemaakt. Of mochten we alleen sporten op anderhalve meter afstand. Er was een periode dat alleen de binnensport was toegestaan. Daarna volgde een splitsing tussen jonger en ouder dan 26 jaar. We hebben in groepjes van maximaal vier personen bewogen, het coronatoegangsbewijs werd ineens een vereiste. We hebben een poosje zonder publiek gespeeld, en nu is er een verbod op verenigingssport na 17:00 uur.

Deze meest recente maatregelen leggen opnieuw een grote druk op het bestuurlijke en uitvoerende kader van de sportverenigingen. Afgelopen week zijn ongetwijfeld weer talloze spoed-bestuursvergaderingen ingelast. Welke besluiten neem je als bestuur? Bied je je leden aan om vóór 17:00 uur te kunnen trainen? Wat doe je met leden die dat door studie of werk niet redden? Laat je competitieduels overdag wel doorgaan? En wat doet de bond eigenlijk? Verenigingen maken overuren, en dat terwijl de sport door de overheid praktisch stil wordt gelegd. Een vreemd en hopelijk uitstervend fenomeen.

Het bestuur van Recreatiesport Almelo verkiest solidariteit boven het sportieve belang. Deze omni-vereniging sluit deze weken de deuren voor alle sporters; de club wil geen onderscheid maken tussen de dag- en avondsporten en hoop daarmee een duit in het zakje te doen in de strijd tegen de pandemie.

Naast drukte in de bestuurskamers, is er ook voor de uitvoerende vrijwilliger geen tijd om stil te zitten. We zien dat veel Almelose verenigingen met inzet van talloze vrijwilligers er alles aan doen om er het beste van te maken. Van de ‘coronacheck’ rond de sportvelden tot het uitzetten van looproutes; de handen gaan uit de mouwen.

En net als in de strenge lockdown gedurende de winter van 2020, blijken sportverenigingen ook nu weer vol ludieke ideeën te zitten. Voetbalvereniging Oranje Nassau heeft een livestream gelanceerd, zodat de liefhebber ook thuis vanaf de bank de wedstrijden van zijn favoriete team kan bekijken. Dansvereniging Odin’92 daagt leden uit om thuis te dansen met behulp van een challenge. Mooie voorbeelden die zowel leden als andere verenigingen hopelijk uitdagen om er ook in deze tijden het beste van te maken. Tot volgende maand!

In the Sportlight

Je las zojuist een column uit het Almelo’s Weekblad. Meer weten over ‘In the Sportlight’? Neem dan contact op met Kim de Wild.

Kim de Wild

Medewerker Verenigingsondersteuning & Actief Betrokken Club

k.dewild@sportbedrijfalmelo.nl