VerenigingenVoortdurend in beweging

Waarom clubkadercoaching?

Plezier en ontwikkeling zijn de belangrijkste factoren om te gaan sporten en om te blijven sporten. De trainers en coaches spelen een cruciale factor in het sportplezier van het kind. Daarnaast heeft de club een verantwoordelijkheid om goed voor hun leden/vrijwilligers, in dit geval trainers en coaches, te zorgen. Veel trainers en coaches die geen echte trainersopleiding hebben worstelen naast de technische kant ook met de pedagogisch-didactische kant van het trainerschap. Hoe spreek je een groep sporters aan? Hoe houd je een groep sporters actief? Hoe zorg je dat ze iets leren? Maar vooral… hoe zorg je voor het plezier bij de sporters?

Een Clubkadercoach helpt verenigingen met het opzetten, uitvoeren en borgen van trainersbegeleiding. Dit draagt bij aan een positieve sportcultuur bij verenigingen waarin trainers en coaches naast sporttechnisch ook in pedagogisch en didactisch opzicht bekwaam zijn. Deze vaardigheden zorgen ervoor dat jeugdleden meer sportplezier ervaren en zich nóg beter kunnen ontwikkelen.

Wil jou club starten met clubkadercoaching? Neem dan contact op met Luc of Ruben 

Ondersteuning en begeleiding voor de vereniging

Wij erkennen de enorme waarde van sportverenigingen met een positieve sportcultuur: sociaal veiliginclusief en pedagogisch sterk. Dat vraagt om trainers en coaches die niet alleen sportinhoudelijk verstand van zaken hebben, maar juist ook in pedagogisch-didactisch opzicht bekwaam zijn.

Een clubkadercoach ondersteunt verenigingen daarom gedurende één à twee seizoenen met het opzetten, uitvoeren en borgen van trainersbegeleiding. De vereniging zorgt dat deze rol wordt overgenomen door trainersbegeleiders van de club zelf. Zij zullen worden begeleid door de clubkadercoach om deze rol op zich te kunnen nemen. Om deze reden bestaat de ondersteuning uit twee onderdelen:

  • Procesbegeleiding: Het voeren van gesprekken en het maken van plannen met het bestuur om trainersbegeleiding te implementeren binnen de vereniging.

  • Trainersbegeleiding: Praktijkondersteuning voor de trainers om de pedagogische en didactische vaardigheden te verbeteren en opleiding van de toekomstige trainersbegeleiders.

 

Handige links

Jong Oranje Podcast over Clubkadercoaching
NOC*NSF video over Clubkadercoaching