Tools

Veilig Sportklimaat

Het streven is een sportklimaat waarin iedereen de verbindende kracht en het plezier van sport ervaart. Een sportklimaat waarin duidelijk is wat (on)wenselijk of (on)sportief gedrag is en waar sporters, vrijwilligers en bezoekers zich veilig voelen.

Met z’n allen op weg naar een veilig sportklimaat

Centrum Veilige Sport Nederland

Sporten in een veilige omgeving zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Grensoverschrijdend gedrag, dat kan echt niet. Daarom werken we aan preventie. En als het misgaat is er het meldpunt.

Centrum Veilige Sport Nederland is er voor:

  • Sporters

Als sporter heb je recht op een veilige en positieve sportcultuur. Je geniet van bewegen in je vrije tijd en misschien ben je ook nog actief als vrijwilliger. Jij kunt ook meehelpen om die sportieve plek te creëren, met je eigen houding en gedrag. En als het misgaat, staan we klaar om je te helpen.

  • Bestuurders en begeleiders

Jullie zijn de ogen en oren binnen de sportclub en verantwoordelijk voor een veilig en positief sportklimaat. Naast het vormgeven en uitzetten van goede preventieve maatregelen heb je de verantwoordelijkheid over je leden. En als het mis gaat onderneem je actie.

  • Vertrouwenscontactpersonen

Als vertrouwenscontactpersoon ben je hét laagdrempelig aanspreekpunt voor je vereniging. Samen met het bestuur werk je aan preventie. En als het misgaat, dan weet je ons te vinden voor ruggensteun. De VCP is onderdeel van een actief landelijk netwerk in de sport.

AVG

Uw sportvereniging(en) AVG-proof!

Sinds 25 mei 2018 geldt er nieuwe, strengere regelgeving op het gebied van privacy, de zogeheten Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Sportverenigingen moeten sindsdien kunnen aantonen dat ze op een correcte manier omgaan met persoonsgegevens.
NOC*NSF heeft in samenwerking met Stichting AVG en een groot aantal sportbonden een stappenplan ontwikkeld voor sportverenigingen waarmee op een makkelijke manier aan de AVG verplichtingen kan worden voldaan.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van een persoon geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, bijvoorbeeld bij invullen van een bestuursfunctie of het werken met minderjarigen bij een sportvereniging. Een Verklaring Omtrent het Gedrag staat ook wel bekend als bewijs van goed gedrag.

Een (VOG) is één van de maatregelen die een sportvereniging kan nemen om de kans op misbruik van persoonlijke gegevens of seksuele intimidatie binnen de club te verkleinen. Het geeft meer zekerheid over het verleden van (nieuwe) bestuursleden, (nieuwe) trainers, coaches, begeleiders of verzorgers en het vermindert de kans dat personen, die eerder in de fout zijn gegaan , een functie bij de sportvereniging kunnen uitoefenen. Door als vereniging of bond een VOG te verlangen van iedereen die in zijn functie in aanraking komt met persoonlijke gegevens, minderjarigen, mensen met een verstandelijke beperking, of andere kwetsbare groepen, laat je zien dat je de veiligheid van je leden serieus neemt.

Voor vrijwilligers van sportorganisaties (als dit vrijwilligersorganisaties zijn) is de VOG gratis.

Rookvrij

Maak jouw club rookvrij!

Wordt er op jouw sportvereniging buiten nog gerookt? Geef kinderen het goede voorbeeld en zet stappen om jouw club rookvrij te maken. Drie kwart van de jeugd is lid van een sportvereniging, een plek waar nog altijd veel gerookt wordt. Sporten is gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen niet bij elkaar.

Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken, zoals sporters, trainers en ouders. Zien roken, doet roken. Met een rookvrij sportterrein geef je het goede voorbeeld aan kinderen en voorkom je bovendien het schadelijke meeroken.

Wil jij stappen zetten om jouw vereniging rookvrij te maken? Bij de Rookvrije Generatie kun je een gratis toolkit aanvragen die helpt om jouw sportvereniging rookvrij te maken. De toolkit bevat een stappenplan, voorbeeld teksten, flyers en andere materialen die jouw vereniging op weg helpt.

Gezonde kantine

Sportief het lekkerst

Na een goeie training of fanatieke wedstrijd gaat er niets boven samen nagenieten in de kantine.
Op iedere vereniging is de kantine zowel huiskamer als keuken. Supporters drinken er het eerste kopje koffie van de dag, en sporters halen nog snel wat fruit voor de wedstrijd. Met lekker eten, natuurlijk en voor ieder wat wils!

Team:Fit zet zich in voor gezondere sportkantines. Ontdek hoe makkelijk en lekker het is en ga ervoor met zijn allen.

Handige links

Meer informatie

Voor meer informatie over mogelijke ondersteuningsthema’s kun je contact opnemen met Petra Bruggeman via p.bruggeman@sportbedrijfalmelo.nl of 06 40151281

Petra Bruggeman

Medewerker Verenigingsondersteuning & Actief Betrokken Club