Voortdurend in beweging

Wandelen heeft mijn leven veranderd

Het roer ging vier jaar geleden rigoureus om bij de Almelose Evelyne Pouwels (82). Na een slijmbeursontsteking in de heup was haar conditie als sneeuw voor de zon verdwenen.

“Een van mijn dochters zei: ‘als je nu niet iets actiefs gaat doen, komt die conditie nooit meer terug.’ Toen kwam het wandelen als een wondertje op mijn pad.

Evelyne startte met wekelijks gezamenlijk wandelen in het Beeklustpark en in de Schelfhorst, onder begeleiding van een fysiotherapeut. Diezelfde fysiotherapeut wees haar op het wandelprogramma Elke Stap Telt in Aadorp en Bornerbroek, waar deelnemers 12 weken lang bezig zijn om de conditie op te bouwen. Afgelopen jaar was zij dan ook deelnemer van Elke Stap Telt in Aadorp, sindsdien loopt zij ook wekelijks mee met de wandelclub in Bornerbroek. “Ik wandel inmiddels vier keer per week, waardoor ik me een stuk vitaler voel”, vertelt ze. “Toen ik begon met wandelen, luktehet me niet om langer dan 45 minuten te lopen. Nu loop ik met de wandelclub in Bornerbroek anderhalf uur. Dan ben ik ook wel moe hoor, dan ga ik thuis wel even een uurtje rusten. Over het algemeen ben ik door het wandelen een stuk fitter. Ook als ik naar de supermarkt wandel, merk ik dat ik kordaat stap.”

Evelyne geniet met volle teugen tijdens het wandelen. “Zeker nu het weer lente begint te worden, de knopjes die straks tot bloei gaan komen. Dat is zo mooi om te zien!”

“Ik vind mijn innerlijke rust tijdens het wandelen. Ik woon al 50 jaar in Almelo, maar ik leer nog steeds elke week nieuwe routes kennen. Zo leuk!”

Het wandelen met anderen is gezellig, maar heeft volgens Evelyne nog een extra bijkomstigheid. “Af en toe bied ik iemand een luisterend oor. Voor velen is het wandelen ook een mooie manier om sociaal contact op te doen. En de wandelmoatjes kijken goed naar me om, ze houden me bijvoorbeeld stevig vast als we een modderig stukje over moeten steken. Als we ver lopen en ik ben vermoeid, dan snijd ik met een wandelmoatje soms een gedeelte van de route af. Zo helpen we elkaar.”

Eén ding is zeker: Evelyne wil nooit meer anders. “Ik vind het belangrijk om zo lang mogelijk onafhankelijk te blijven. Dat ik lopend mijn boodschappen kan doen, een beetje kan rommelen in huis. Ik blijf daarom wandelen tot het niet meer gaat. Ik kan het wandelen iedereen aanraden.”

Elke Stap Telt is een laagdrempelig wandelprogramma van 12 weken waarbij het opbouwen van de conditie en het stimuleren van sociale contacten centraal staan. Elk voorjaar start Elke Stap Telt in verschillende Almelose wijken.

Dankzij de verschillende startniveaus, verschillende wandelgroepen met verschillende afstanden en snelheden is Elke Stap Telt geschikt voor iedereen. Na de gezamenlijke wandelingen is er ruim de tijd voor een kopje koffie of thee.

Interesse?

Kijk dan op deze website.