Statiegeld-op-blikjes-1.jpg

Inzamelen statiegeld

Per 1 april 2023 wordt er ook statiegeld ingevoerd op blikjes. Is jouw sportvereniging al een innamepunt voor de plastic flesjes? Dan verandert er niet zoveel en kunnen jullie gelijk starten met de inname van blikjes. De blikjes kunnen in dezelfde bak worden ingeleverd als de plastic flesjes. Verzamelen jullie als club nog helemaal geen statiegeld? In dit artikel zetten we de belangrijkste vragen en antwoorden nog eens op een rij.

Waarom zou een sportverenigingen blikjes en flesjes in zamelen?

Sportverenigingen zijn niet verplicht om statiegeldblikjes en -flessen in te nemen. Wel betaalt de vereniging bij de inkoop van blikjes/flesje statiegeld. Het is dus te verwachten dat de inkoopprijzen van blikjes met €0,15 cent verhoogt zal worden. Worden de blikjes en flesje niet ingezameld dan gooit de vereniging dus letterlijk geld in de prullenbak. Het heeft zeker voordelen om het statiegeld te verzamelen. De opbrengst van het statiegeld mag de vereniging gebruiken om in de club te steken. Je bepaalt dus zelf waarvoor je spaart. Enkele voorbeelden zijn; (jeugd)activiteiten, verbouwing, nieuwe ballen, hesjes, duurzaamheidsprojecten of maatschappelijke initiatieven.

Hoe kun je als vereniging de blikjes en flesjes innemen?

Statiegeldblikjes en flesjes kunnen in dezelfde zak worden ingeleverd. Heb je al inzamelbakken staan voor plastic flesjes? Dan kun je de stickers en/of posters aanpassen en gaat alles in dezelfde bak. Heeft jouw sportvereniging nog niet eerder gratis inzamelbakken besteld? Neem dan contact op met Statiegeld Nederland. 

Contact Statiegeld Nederland.

Wat moet je als vereniging doen om een vrijwillig innamepunt te worden?

Verkooppunten, die vrijwillig gaan inzamelen, kunnen zich aanmelden op de website van Statiegeld Nederland. Er volgt dan een contract waarin afspraken worden vastgelegd.  Op het moment dat de vereniging zich heeft geregistreerd als vrijwillig innamepunt, ontvangen zij van Statiegeld Nederland speciale labels/stickers met een klantnummer. Door dit label blijft in de hele keten bekend waar de zak met blikjes en flessen vandaan komt en hoeveel het innamepunt vergoed krijgt. Statiegeld Nederland weet zo ook wie aangesproken kan worden op zakken die bijvoorbeeld niet 100% schoon zijn. Labels worden automatisch aangevuld door Statiegeld Nederland.

Vervolgens kunnen verenigingen speciale zakken bestellen bij de leverancier(bijvoorbeeld de Hanos/Sligro). In deze zakken kan de vereniging de blikjes en kleine plastic flessen inzamelen. Deze zakken met bijbehorende sluitende strips zijn gratis (maar met statiegeld) te bestellen bij de leverancier. Deze zakken zijn in drie verschillende groottes te bestellen. Eenmaal gevuld zal de afgesloten zak, voorzien van eigen label, door de leverancier worden afgevoerd.

Regristeer je als inzamelpunt.

Van wie ontvang je de statiegeldvergoeding?

Statiegeld Nederland betaalt de sportverenigingen uit nadat de leverancier de gevulde zakken heeft doorgezet naar een telcentrum van Statiegeld Nederland. De uitbetaalde vergoeding wordt verrekend op basis van het aantal ingeleverde flessen en blikjes bij Statiegeld Nederland.

Wat te doen met “oude blikjes” na 1 april?

Sportverenigingen mogen hun bestaande voorraad die voor 1 april 2023 is ingekocht na deze datum nog verkopen. In dit geval zit op de ‘oude’ blikjes zonder het statiegeldlogo geen statiegeldvergoeding. De blikjes mogen wel verzameld worden. Echter ontvangt de sportvereniging dan alleen geen statiegeld op de ‘oude’ blikjes, uiteraard wel op de ‘nieuwe’ blikjes met statiegeldlogo.

Hoe informeer ik de leden over statiegeld?

Om de vereniging te helpen bij het informeren van de leden, heeft Statiegeld Nederland communicatiemateriaal ontwikkeld. Zo herinner je de leden eraan dat de vereniging statiegeldflessen inzamelt.

Via een speciale toolkit kun je het digitale campagnemateriaal downloaden dat onder andere gebruikt kan worden op de website en sociale media. Ook zijn er stickers voor op de donatiebakken beschikbaar en posters die op de accommodatie opgehangen kunnen worden. Deze zijn aan te vragen bij Statiegeld Nederland.

Om de leden enthousiat te maken over het inleveren van statiegeldflessen kun je verschillende activiteiten organiseren. Organiseer bijvoorbeeld een opruimdag voor jonge teams. Of maak een team verantwoordelijk voor het informeren van de tegenstanders. Meer ideeën zijn te vinden op de website van Nederland Schoon

Toolkit downloaden

webpagina Nederland Schoon.