Miranda Header.jpg

In the Sportlight - Kom in beweging

Vorige week stond de column van collega Miranda in het Almelo's Weekblad. Gemist? Hier kun je hem nalezen!

Door: Miranda Molendijk
Namens Sportbedrijf Almelo

Na een natte en sombere winter is het dan eindelijk lente. Voor velen, ook voor mij, het mooiste seizoen. De natuur ontluikt, de dagen worden langer en de zon laat zich vaker zien waardoor de temperatuur omhoog schiet. Dat geeft menigeen een energie-boost en nodigt uit om naar buiten te gaan en in beweging te komen.
Wandelen, fietsen, tuinieren, buitensporten/ spelen of een terrasje pakken. Allemaal bezigheden die onze gezondheid en vooral ons humeur bevorderen.

En bewegen is goed voor iedereen. Wist je dat onze spiermassa al vanaf het 35e levensjaar langzaam afneemt? Dit betekent dat we steeds minder kracht in onze armen, benen en de rest van ons lichaam hebben en geleidelijk slapper worden. Het goede nieuws is dat deze “aftakeling”  gelukkig vertraagd kan worden.  Juist door de spieren zoveel mogelijk te gebruiken worden ze verstrekt en in conditie gehouden. Een mooie uitspraak die hiervoor weleens gebruikt wordt:  “if you don’t use it, you will lose it” (als je het niet gebruikt zul je het verliezen). Dat zie je bijvoorbeeld al na een botbreuk. Wanneer een arm of been na een breuk een aantal weken in het gips heeft gezeten en dit gips verwijderd wordt blijft er een dun en slap ledemaat over.  Door training kunnen de spieren uiteindelijk weer geactiveerd worden en zal de kracht weer (gedeeltelijk) terugkeren.

Beweging is goed voor jong en oud.  Hiervoor kun je wekelijks naar de sportschool gaan maar dat hoeft niet perse. Ook in en om het huis kun je het lichaam  al “trainen” door geregeld de trap te nemen, in de tuin te werken, ramen te lappen, spier- en botversterkende oefeningen te doen enz enz. En wat dacht je van een dagelijkse wandeling of rondje op de fiets.

Lastig om hier mee te starten? Vanaf 29 april starten we in Almelo met 5 wandelgroepen de Nationale Diabetes Challenge waarbij 20 weken op diverse locaties en tijdenstippen gewandeld wordt in- en om Almelo. Of fiets mee met mijn collega Bernd op de dinsdag- of donderdagmiddag tijdens Fietsfit. Naast gezelligheid en samen fietsen is er ook aandacht voor balans, spier- en botversterkende oefeningen. Een bijkomend voordeel, je neemt hiermee ook vitamine D op wat weer goed is voor de botten.

Interesse in beweegactiviteiten voor volwassenen? Check onze website https://www.sportbedrijfalmelo.nl/activiteiten-volwassenen of maak een afspraak met mij via leefstijlmakelaar@sportbedrijfalmelo.nl

In Almelo is altijd wat te doen ????